RLD – Reflexology Lymph Drainage

Skrevet af Lisbet Becker-Christensen,
Uddannet Reflexology Lymph Drainage Therapist. 

Ingen tilgængelig beskrivelse.

Hvad er RLD?
Jeg er uddannet RLD – terapeut hos den engelske zoneterapeut Sally Kay BSc(Hons). RLD er en prisvindende og evidensbaseret zoneterapiteknik, der fokuserer på at stimulere lymfereflekserne på fødderne. Målet er at skabe en effekt på lymfesystemet, reducere hævelse af lymfødem, samt skabe en afslappende og behagelig zoneterapi behandling. Behandlingen er lavet specifikt til at yde støtte og lindring til klienter med især sekundær lymfødem. Selve metoden er udarbejdet af zoneterapeut Sally Kay, under sit arbejde med kræftpatienter og tager udgangspunkt i MLD – metoden (Manuel Lymfe Drænage), blot på fødderne. Som i MLD- massage behandling bestræber lymfeterapeuten sig på at flytte væske væk fra blokerede områder, og ind i arbejdende, funktionelle lymfeknuder, hvor de kan drænes med det formål at reducere hævelsen. RLD er et problem – specifikt- zoneterapeutisk system, som adskiller sig fra almen zoneterapi. Der behandles udelukkende på fødderne. Du behøver derfor kun at fjerne sko og sokker for at modtage denne behandlingsform. Selve behandlingen foregår på briksen og er en blid og effektiv behandlingsform, der samtidig virker afslappende på både krop og sind.

Hvordan kan RLD hjælpe?

– Kan reducere hævelse
– Kan reducere smerte og ubehag
– Kan forøge følelse af velvære
– Kan øge mobilitet af arm eller ben
– Kan forbedre generel trivsel

Forskning

Sally Kay’s oprindelige studier (2012, 2016, 2018) blev udført med økonomisk støtte fra en kræft velgørenheds organisation Tenovus, og i samarbejde med Cardiff Metropolitan University. Limb Volume Circumference Measurement (LVCM) samt MYCaW evaluering blev anvendt i studierne. Deltagerne som alle modtog 4 behandlinger (6 deltagere i 2012, 26 deltagere i 2016/18), oplevede en reduktion i deres lymfødem samt en reduktion i de klientidentificerede gener fra lymfødem, hvilket forbedrede deres generelle velvære. Effekten af de 4 behandlinger blev noteret til at vare i op til 6 måneder. RLD-behandling blev betragtet som behagelig og ikke-invasiv, og reduktionen i hævelse hjalp med smerte og mobilitet. Deltagerne følte RLD hjalp både fysisk og psykisk. Resultaterne synes at understøtte teorien omkring brugen af zoneterapi. Yderligere forskning anbefales. For informationer omkring disse studier, se links nederst på siden.

Hvad er Lymfødem?

Lymfødem er en kronisk tilstand, der forårsager hævelse i kroppens væv. Det kan påvirke enhver del af kroppen, men udvikler sig typisk i arme eller ben. Lymfødem opstår, når lymfesystemet ikke fungerer korrekt. Lymfesystemet er et netværk af kanaler og kirtler i hele kroppen, som kan sammenlignes med et affaldshåndteringssystem. Det er en vigtig del af immunsystemet og hjælper med at bekæmpe infektion og fjerne overskydende væske. Der findes 2 hovedtyper af lymfødem: Primær lymfødem: forårsaget af defekte gener, der opstår på grund af et svigt i lymfesystemet, normalt med underudvikling af lymfesystemet. Det kan udvikle sig i alle aldre, men starter typisk i barndommen, ungdommen eller den tidlige voksenalder. Sekundær lymfødem: forårsaget af skade/traume på lymfesystemet, der beskadiger lymfekarrene. Sekundær lymfødem kan opstå efter kirurgi, især fra kræftbehandling, når lymfeknuder fjernes under behandling; bryst, prostata, gynækologisk, hoved eller nakke, sarkom eller melanom. Efter strålebehandlinger, som kan forårsage arvæv, der afbryder den normale strøm af lymfe i lymfesystemet. Kræftbehandling er årsagen til lymfødem hos mellem 50-75 pct. af alle lymfødem-patienter i den vestlige verden (cancer.dk).

Postgraduate Case Studies
Som afslutning på min efteruddannelse til RLD- terapeut, udførte jeg 2 casestudies for sekundær lymfødem.

Casestudy 1: Omhandlede kvindelig klient, 78 år med brystkræft relateret lymfødem i 12 år. Lymfødem i den påvirkede arm blev på 4 behandlinger reduceret med 324 ml. Der var ligeledes en reduktion i de klientidentificerede symptomer:

1. Nedsat funktion i arm forbedret med 66,7%.
2. Spændthed i arm forbedret med 58%.
3. Generel velvære forbedret med 68,8%.

Resultaterne synes at understøtte teorien omkring brugen af zoneterapi.
Kvalitative kommentarer fra klient: ’Disse behandlinger har været en gave’. ’Zoneterapi er yderst vanedannende, og jeg vil gerne booke en opfølgende behandling om 4 uger’. ’Jeg har forbedret funktionalitet i min hævede arm’. ’Min hævede arm føles mindre spændt’. ’Det er lettere at få min kompressions strømpe på’. ’Zoneterapi har givet mig mere energi’. ‘Jeg føler mig ikke så træt mere’. ’Det har også hjulpet mig psykologisk og gjort mig i bedre humør’. ’Jeg føler, at jeg kan tackle hverdagen bedre nu’. ’Min søvn har forbedret sig en smule med mindre uforstyrret søvn’. ’Jeg er taknemmelig for at have fået dette tilbud af behandling’.

Casestudy 2: Omhandlede kvindelig klient, 51 år med sekundær lymfødem i ben i 15 år som følge af modermærke kræftoperation og efterfølgende fjernelse af lymfeknuder. Efter 4 behandlinger var hævelsen i det påvirkede ben nedsat med 856 ml. Der var ligeledes en reduktion i de klientidentificerede symptomer.

1. Tunghed i ben forbedret med 46%.
2. Tydelig fornemmelse af væske, forbedret med 37%.
3. Generel velvære forbedret med 56%.

Resultaterne synes at understøtte teorien omkring brugen af zoneterapi. Kvalitative kommentarer fra klient: ‘Jeg synes jeg har fået pæne ben nu’. ’Der er helt klart sket noget’. ‘Jeg fejrede med at tage kjole på’. ‘Jeg vil gerne booke en opfølgende tid’.

Kan RLD behandling anvendes til andet end lymfødem?
MLD Manuel Lymfe Drænage kan anvendes til andre tilstande end lymfødem. Det samme gør sig gældende for RLD. MLD kan også anvendes til behandling af følgende:
– Gigt
– Astma
– PMS
– Eksem
– Kronisk træthed
– Fibromyalgi
– Bihule problemer
– Migræne
– Hovedpine
– Muskelspænding
– Ømhed og smerte.

Hvor mange behandlinger anbefales?
Der anbefales et opstartsforløb af 4 behandlinger med en uges mellemrum. Herefter opfølgende behandlinger efter behov.

Kilder:
1) REFLEXOLOGY LYMPH DRAINAGE – Home
2) European Journal of Integrative Medicine Volume 4, Issue 3, Pages e359-e360, Sept. 2012: Reflexology for the management of secondary lymph-oedema in patients affected by treatment for breast cancer: an exploratory study.
3) Clinical Practice in Complementary Therapies, January 2016: Use of reflexology in managing secondary lymph-oedema for patients affected by treatments for breast cancer: a pilot study.
4) Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 32, August 2018, pages 123-129 Experiences in breast cancer related lymphoedema and the use of reflexology for managing swelling: A qualitative study
5) www.sundhed.dk
6) www.cancer.dk    

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *