Sportsskader og Zoneterapi

Skrevet af Lisbet Becker-Christensen

Zoneterapi er måske ikke den første behandlingsform, du tænker på som atlet. Men her kan du godt tænke en ekstra gang. Professionelle, såvel som amatør atleter kan med ro i sindet tilføje en zoneterapeut til deres sundhedspersonale og management team for at øge hurtig restitution, forebygge skader samt optimere udholdenhed og holde sindet skarpt til konkurrence.

Sportsskader og Muskelrestitution

Zoneterapi øger cirkulationen og blodgennemstrømningen til organer og væv. Ilt og næringsstoffer bringes til beskadigede områder og dette fremmer helingsprocessen ved eventuelle skader, og mindsker ophobning af mælkesyre i musklerne. Muskler revitaliseres og opbygges i stedet for at nedbrydes, kramper og muskel spasmer minimeres, celle fornyelse understøttes og dette resulterer i mindre tid ’på bænken’. Ligeledes kan det resultere i mindre behov for medicinsk behandling, da zoneterapien fremskynder helingsprocessen. Under behandlingen udløses endorfiner, som kan virke smertenedsættende i kroppen. Dr. Carol Samuel, en engelsk zoneterapeut konkluderede i sine Ph.d.-studier omkring brugen af zoneterapi til akutte smerter på University of Portsmouth at deltagere fik reduceret smerte med op til 40% gennem zoneterapi.  

Eliminering af toksiner
Zoneterapi har en dokumenteret effekt på lymfesystemet i kroppen, som er ansvarligt for fjernelse af affald og toksiner fra kropsvæv. Dette vil nedsætte inflammation samt styrke immunsystemet.  Herved styrkes restitution og længerevarende pauseperioder fra sporten begrænses. Netop ved skader er det vigtigt med et effektivt lymfesystem samt kredsløb.

Fremmer Søvn
Zoneterapi er yderst kendt for at afhjælpe fatigue, træthed, mindske nervøsitet og fremme en god nattesøvn. En god søvn er vigtigt for en atlet, der skal præstere både fysisk og mentalt. Under søvnen genopbygges kroppen i ro og mag og energien optimeres, hukommelse og reaktionstid skærpes. Det bedste restitutionsredskab er kvalitetssøvnen, som understøtter vækst og heling af væv og muskler samt gør dig i stand til at fokusere bedre i udhvilet tilstand.  

Stress
Man skal ikke undervurdere, hvor stor en betydning stress og bekymring har på en atlets restitution og præstationsevne. Når stress forlader kroppen, reduceres fysiske spændinger i musklerne også, og hermed nedsættes risikoen for overbelastningsskader. Forskning bekræfter, at zoneterapi udløser en dyb afslappende tilstand i kroppen og sindet, hvorved det er muligt at give slip på tankemylder og mentalt stress. Dette er yderst vigtigt for, at en atlet kan holde hovedet koldt i konkurrence øjemed. Zoneterapi op til konkurrence som en fast del af trænings- og restitutionsrutiner anbefales derfor, så kroppen bedre kan klare de stressorer, den udsættes den for. 

Zoneterapi, når alt andet fejler 
Ofte finder folk frem til zoneterapien, når alt andet har fejlet eller ved et tilfælde. Dette var også scenariet for olympisk atlet og diskuskaster Steve Watson, som ved et tilfælde blev introduceret til zoneterapi efter en alvorlig rygskade og et langt og forgæves genoptræningsforløb på 18 måneders. Steve udtaler sig, at han var skeptisk overfor zoneterapi, men ikke desto mindre var det zoneterapien, der på en rekordtid af 4 uger, fik ham fit for fight igen. Han udtaler: ” Som mange andre var jeg før zoneterapibehandlingen en rigtig skeptiker, og nu sparker jeg mig selv for ikke at prøve det meget tidligere efter min skade”. 
 

Hvad har du at tabe?
Zoneterapi er en ikke – invasiv behandling, som er nem at modtage. Alt du behøver at gøre er at fjerne sko og sokker. Der findes både videnskabelige samt mange års anekdotiske beviser på den positive effekt af zoneterapi behandling. Om du er ’in it to win it’ eller blot dyrker motion for din egen skyld, uanset hvilken sportsaktivitet, så er der unikke fordele ved at inkludere zoneterapi i dine rutiner. Det er en komplementær behandling, som ikke forstyrrer eventuel anden igangsat behandling, men blot understøtter og fremmer helingsprocessen. Hvorfor ikke prøve det?

Kilder:

 – Reflexology and polysomnography: Changes in cerebral wave activity induced by reflexology promote N1 and N2 sleep stages – PubMed (nih.gov)
– Effects of foot reflexology on fatigue, sleep and pain: a systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
– Wu, S., “Effect of Foot Massage on Blood Circulation.” 1994 China Reflexology Symposium Report, Beijing : China Reflexology Association, page 147.
– Exploratory study on the efficacy of reflexology for pain threshold and tolerance using an ice-pain experiment and sham TENS control. – Abstract – Europe PMC
– Reflexology ‘effective pain relief’, UK study suggests | Nursing Times
– Sports Reflexology – Reflexology for Sports Injuries in Hertfordshire (sleepingbeautytherapies.co.uk)
– Crippled athlete to fitness model: Reflexology cures man’s debilitating back injury – Daily Star
– REFLEXOLOGY LYMPH DRAINAGE – Home
 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *