Skrevet af Lisbet Becker-Christensen
Vidste du, at kvindens hormonelle balance kan begynde at ændre sig allerede i midten af 30’erne? Måske har jeg sovet i timen, men jeg var på ingen måde opmærksom på dette, da diffuse symptomer begyndte at dukke op hos mig selv.
Selvom overgangsalderen i gennemsnit først sker omkring de 50-55 år, så kan den indledende periode (perimenopausen) være belastende og til tider lang at komme igennem specielt, hvis den allerede starter fra 35-års alderen. Og netop perimenopausen er der kommet langt mere fokus på i den seneste tid. I denne periode falder de kvindelige kønshormoner progesteron og østrogen i takt med, at de sidste antal æg i æggestokkene langsomt reduceres.
Menstruationerne kan blive uregelmæssige med blødningsforstyrrelser, indtil de til sidst ophører helt. Menopausen indtræder et år efter sidste menstruation, hvorefter man er i post-menopausen.
Symptomer på menopause
Hormoner er signalstoffer, som fungerer som kemiske budbringere i kroppen. Hormoner fungerer som et sangkor. Synger et hormon falsk, skaber det kaos i koret. I perimenopausen er progesteron det første hormon, der falder, hvilket giver en ubalance i forhold til østrogen, der opstår en østrogen dominans og dermed kaos i kroppen. (1)
Vi har hormonreceptorer overalt i kroppen, og derfor kan man i forbindelse med overgangsalderen opleve mange diffuse symptomer i hele kroppen herunder:
- Hedeture,
- tørre og irriterede slimhinder både vaginalt og i mund, svælg og øjne,
- hårtab og hårproblemer,
- forhøjet blodtryk,
- knogletab,
- osteoporose,
- søvnproblemer,
- stivhed og ømhed i muskler og led,
- hjertebanken,
- oppustethed,
- hovedpine,
- svimmelhed,
- dårligt tandkød,
- vægtforøgelse,
- tinnitus,
- væskeophobninger,
- ustabilt blodsukker,
- lavt stofskifte,
- cravings for sukker og kulhydrater,
- risiko for forhøjet kolesterol,
- hukommelsesbesvær,
- hjernetåge,
- nedsat immunsystem,
- koncentrationsbesvær,
- nedsat nyrefunktion,
- seksuel dysfunktion,
- diabetes,
- inflammatoriske lidelser,
- øget mavefedt,
- stress,
- angst,
- depression
- m.m.
Det er meget forskelligt, hvor mange eller få symptomer, kvinder oplever i overgangsperioden, men noget tyder på, at kvinder fra ikke-industrialiserede lande har færre symptomer end kvinder i den travle, industrialiserede verden.
Stress er derfor en væsentlig faktor at kigge nærmere på, når det handler om at komme godt igennem overgangsalderen.
Traditionel kinesisk medicin
I traditionel kinesisk medicin taler man om dalende chi (livsenergi) i vores organer i overgangsalderen, og dalende chi påvirker specielt vores nyreenergi. Nyreenergien styrer mange funktioner i kroppen, vores vitalitet og styrke, vores indre kønsorganer og evnen til at formere os, dvs. vores fertilitet, ørerne og evnen til at høre, vores knogler, brusk, tænder, hår og vores livsmod.
Ifølge TKM spiller leveren også en rolle i reguleringen af kroppens energi strømning, og en svækkelse af leveren kan medføre en ophobning af overskydende varme i kroppen. Der kan derfor i denne periode opstå en ubalance af yin og yang.
Når kroppens yin-energi (den kølende, feminine, og beroligende energi) falder i forhold til yang-energien (den varmende, maskuline, og aktive energi), kan det føre til en tilstand kendt som yin-mangel. Denne yin-mangel kan manifestere sig som hedeture, nattesved, søvnproblemer, irritabilitet og andre symptomer, der er almindelige under overgangsalderen. (7)
Vi er født med en vis portion chi, som vi skal passe på i løbet af livet. Dette kan blandt andet gøres gennem vores livsstil, herunder kostvaner, motion, søvnrutiner, stressreducerende aktiviteter, sunde relationer, samt tiltag som zoneterapi og akupunktur m.m.
Leverens smerte giver sig til kende i form af træthed. For at passe på leverens energi anbefales det at lade være at spise efter kl. 19, fjerne madvarer og stimulanser, som hælder brænde på bålet i forhold til hedeture. Her drejer det sig specielt om alkohol, kaffe, og sukker. Det bliver i overgangsalderen i stigende grad vigtigt at holde blodsukkerbalancen stabil og vi får med alderen sværere ved at fordøje kulhydrater.
Derfor anbefales det også at fjerne eller stærkt reducere tunge stivelsesholdige kulhydrater af hvidt mel, pasta, hvide ris, mælk, fastfood og lignende raffinerede, forarbejdede madvarer. Disse madvarer har i processen fået fjernet fibre, vitaminer, mineraler, hvilket giver dem et højere kalorieindhold, men en lavere næringsværdi. (6)
Det er i øvrigt også vigtigt holde vrede i skak, da dette vil hjælpe til at balancere din leverenergi. (7)
For at styrke din nyreenergi kan du skære ned på ting, der dræner din livsenergi, vitalitet og livsmod. Fokuser på at styrke dit sind og din mentale sundhed, arbejd med dit mod og forstå din angst! (7) Progesteron har en beroligende virkning på hjernen og kan bidrage til at reducere angst og fremme følelsen af ro og velvære.
Progesteron påvirker også GABA-receptorer i hjernen, hvilket kan have en afslappende virkning og reducere følelser af stress og angst. Når vi ikke længere har progesteron til at beskytte os, øges følsomheden over for stress og angst. (1)
Det er derfor i stigende grad nødvendigt at passe på sit mentale helbred, samt kigge på de stressfaktorer, der udfordrer i dagligdagen. Ifølge et studie på Harvard University fordobles antallet af kvinder med depression i overgangsalderen. (2)
Bevar styrken
Kortisol (stresshormon) og progesteron kæmper om de samme receptorer i osteoblaster, dvs. progesteron sender besked om at opbygge knogler, og kortisol om at nedbryde. Med længerevarende dalende progesteron kan kortisolen (kronisk stress) tage over, og kvinden kan ældes hurtigere med risiko for knogletab og osteoporose.
Dyrker du ikke motion allerede, er det bestemt en rigtig god ide, du starter nu, for at styrke muskler og sener og forebygge knogletab. Motion skal gerne inkludere vægtbærende aktiviteter. (1)
Kloge kvinder
I visse østlige kulturer anses kvinder i overgangsalderen for ’kloge kvinder’, som har livserfaring og ynde. I modsætning til den opfattelse, man ofte har i vesten, hvor der fokuseres mere på tab af ungdom, tab af fertilitet, tab af udseende.
Livet fortsætter i mange år efter menopausen, så det gælder om at komme godt igennem denne periode og se frem til mange spændende år med fornyet energi, formål og glæde. Så i stedet for at tale om ’empty nest syndrome’, så overvej alle de mange muligheder, der ligger for dine fødder nu. (1)
Overgang til hvad?
Overgangsalderen er porten til den næste del af ens liv, efter den fertile fase. Den giver anledning til at pleje de interesser, man virkelig holder af, og at fokusere på at være sammen med de mennesker, som giver værdi og indhold i vores tilværelse. Har man børn, og er de rejst hjemmefra, er det måske tid til at nyde den genvundne frihed og kaste sig ud i nye fritidsinteresser, lære sin eventuelle partner at kende med nye briller.
Det er en god ide at fokusere på det positive i livet. Lav eventuelt skriveøvelser med fokus på de positive ting i tilværelsen. Dette kan være med til at ændre dit mindset, hvis du føler dig trist. Svøm i havet eller tag kolde brusebade morgen og aften. Dette har ligeledes en opløftende effekt på krop og sind med fjernelse af negativ energi.
Book tid til zoneterapi
Jeg er RAB registreret zoneterapeut, hvilket er et krav hos Sygesikringen Danmark, samt andre sundhedsforsikringer. Der er lavet mindre studier, som indikerer, at zoneterapi kan være en rigtig god hjælp og støtte til kroppen under denne periode af en kvindes liv for at lette de mange diffuse og generende symptomer, som menopausen og perimenopausen kan medføre (3,4,5).
Er du i overgangsalder eller har du symptomer, som kunne være forbundet med overgangsalderen, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak. Jeg anbefaler et forløb af behandlinger for at opnå bedst muligt resultat. Jeg guider dig gerne med forslag til gavnlige kostændringer og tilskud, samt homøopatiske tiltag, som kan hjælpe dig igennem overgangsalderen.
Kilder
- www.sallyearlam.co.uk Kursus: Reflexology for Menopause
- Menopause and mental health – Harvard Health
- The effects of Reflexology on sleep disorder in menopausal women – ScienceDirect
- The effect of foot reflexology applied to women aged between 40 and 60 on vasomotor complaints and quality of life – PubMed (nih.gov)
- The effects of foot reflexology on depression during menopause: A randomized controlled clinical trial – PubMed (nih.gov)
- Umahro Cadogan: Kursus: Spis dig Rask- Alt du skal vide om perimenopause, så du kan spise og leve dig sundere og raskere.
- Susanne Løfgren: Kursus: Overgangsalderen- hvad er det en overgang til?